<
Новинки

Рецензія на фільм: Союз Сірокрилих (Притча)

Їй снилася, що вона падає - довго-довго, нескінченно летить вниз крізь рідкісні хмари. Їй не було ні холодно, ні страшно, але вона не пам'ятала нічого, навіть свого імені. Потім далеко внизу здався невелике містечко з двоповерховими будиночками і брущатими мостовими. В наступний момент вона прокинулася всередині величезного кокона, заповненого водою. Зовні її чекали жителі міста - звичайні люди і ті, хто, як вона, народилися з бозна-звідки взявся кокона. Незабаром на спині у неї, як і у них, прорізалися маленькі попелястого кольору крильця, а над головою завис сяючий німб - спочатку він не бажав парити над верхівкою і тримався на зволіканні. А головне - їй подарували ім'я. За традицією Сірокрилих отримують імена по своїх снів, так що її нарекли Ракка, «Падаюча».

Традицій і правил в цьому містечку виявилося багато, особливо для Сірокрилих. Їм заборонено користуватися новими речами, не можна брати в руки гроші. Все Сірокрилих зобов'язані працювати, щоб не бути дармоїдами, але і праця їм дозволено не всякий. А ще їм, як і простим городянам, заборонено навіть наближатися до навколишнього місто циклопічної Стіні. Що за нею? Цього не знає ніхто, крім торговців, з якими суворо заборонено говорити всім, крім переговірників, - та й той обходиться жестами. А птахи літають над Стіною, куди хочуть, ось тільки ні людям, ні Сірокрилих про те, що бачили, розповісти не можуть ...

А птахи літають над Стіною, куди хочуть, ось тільки ні людям, ні Сірокрилих про те, що бачили, розповісти не можуть

Цей годинник давним-давно встали, але залишилися записи годинникаря. Мрія жвавої Кани - полагодити їх.

Перші п'ять серій фільму не відбувається зовсім нічого. Новонароджена Ракка бродить по місту, дізнається про звичаї, знайомиться з іншими Сірокрилих і їх повсякденною працею. Лише зрідка крізь сонну, безтурботну атмосферу маленького містечка доносяться тривожні нотки, іноді настільки тонкі, що деякі з них можна вловити, лише переглядаючи фільм заново. Страхітливі мрії Ракка, кричуща уві сні реки, дзвін, уважні очі стежать за героїнею воронів ... І тільки коли приходить зима, а одна з Сірокрилих несподівано покидає місто, героїня, а з нею і глядач розуміє: все тут далеко не так просто і безхмарно. Починаються поневіряння Ракка - в самому прямому сенсі.

Придумав «Союз Сірокрилих» YOсітосі Абе (найвідоміша з його робіт - «Експерименти Лейн») прямо говорить, що цей фільм - про Спасіння. Чи не проповідь якоїсь конкретної релігії, а спроба без жодних догматів і книг сказати щось про душу і про те, як людині зберегти її. В інтерв'ю він зізнається, не вдаючись у деталі, що в основу фільму ліг його власний релігійний досвід, і він хотів би поділитися ним з іншими. Через це фільм може здатися заплутаним або неясним: адже розповідаючи, що пережив, не завжди можеш пояснити, чому все було саме так. Але з тієї ж причини серіал дає і розуму, і серця хорошу їжу.

Але з тієї ж причини серіал дає і розуму, і серця хорошу їжу

З літнім теплом зникла і безтурботність.

Хтось із Сірокрилих вже покинув місто - а хтось, здається, замкнений в ньому назавжди.

Підсумок: На відміну від багатозначних творінь, які спекулюють на релігійної символіки, цитатах зі священних книг і туманних розмовах про високе, в «Союзі Сірокрилих» і справді є над чим подумати - при тому, що в серіалі не звучать пафосні промови і не відбувається нічого урочистого . Навпаки, майже весь він складається з підкреслено-повсякденних справ, навіть німби тут печуть в печі, як бублики. Дитячо-наївні міркування про те, як же все-таки народився цей світ, плутані вибачення перед давно втраченим і забутим кимось, легка прощальна посмішка - крізь грубі, прості слова і справи проступають контури чогось дуже важливого і святого.

Це цікаво

Компанія Reanimedia славиться високою якістю видання всього, за що береться. Чи не підкачали вони і в цей раз. Про чудовому перекладі і озвучці можна навіть не говорити, а ось про що згадати варто, так це про унікальність російського видання. Тільки в ньому була виправлена ​​«родова травма» - присутні на всіх інших DVD-виданнях артефакти, що виникли при перенесенні фільму з плівки на диск. До серіалу додається приємний набір доповнень - як цифрових (галерея начерків, перекладене інтерв'ю з творцями, фільм про фільм, де діляться секретами російські актори дубляжу), так і матеріальних: набір листівок і 52-сторінкова енциклопедія фільму, «Біла книга Сірокрилих».

До серіалу додається приємний набір доповнень - як цифрових (галерея начерків, перекладене інтерв'ю з творцями, фільм про фільм, де діляться секретами російські актори дубляжу), так і матеріальних: набір листівок і 52-сторінкова енциклопедія фільму, «Біла книга Сірокрилих»

Исповедь творців фільму.

Цитата

«У цьому світі одним тільки птахам дозволено залишати межі міста. Це особливі істоти. Якщо ми станемо годувати воронів, нічого доброго не буде. Їм не потрібно буде шукати їжу, вони оселяться в місті і, напевно, перестануть літати за Стіну. Їм буде нема чого. Може, вони і будуть щасливі, але це ж ... Просто жахливо! »(Кана)

Що за нею?